Apple’s brug naar zakelijk gebruik

Mobile device management van JAMF Pro

Apple voor zakelijk gebruik te duur? Onveilig? Lastig te beheren? Mwah… ooit was dat zo. Windows was de standaard. Maar tijden veranderen. De markt werd wakker geschud toen IBM enkele jaren geleden medewerkers liet kiezen tussen Windows en Mac. Uit IBM’s case study bleek dat de beheerkosten per Mac drie keer lager waren. Jamf, een softwareleverancier die zich volledig richt op mobile device management van Apple-devices, bleek voor IBM de ideale partner.

In 2015 liet IBM medewerkers kiezen: Windows of Mac? Een volledig vrije keuze, waar een slimme gedachte achter zat. Doelstelling was enerzijds een mooi loyaliteitsprogramma aanbieden en daarmee de medewerkerstevredenheid verhogen en anderzijds erachter komen wat het verschil was in beheerkosten tussen Windows en Mac. In het eerste jaar kozen 30.000 medewerkers voor Mac. En dat aantal groeide. Inmiddels gebruiken 140.000 IBM-medewerkers een MacBook op hun werk.

Uit het loyaliteitsprogramma van IBM bleek dat het beheer van een Windows-computer tot wel 500 dollar duurder uitviel dan een MacBook. Knap staaltje! Wie zit hierachter? Welnu, het gespecialiseerde beheerprogramma is van Jamf, in 2002 opgericht in Minneapolis door Zach Halmstad en Chip Pearson.

Studentenklusje

"IT-afdelingen vinden security belangrijk. Ze zijn bang voor dataverlies, bang dat ze niet de juiste tools hebben om Macs veilig te beheren."
Even terug naar 2001. Zach Halmstad bleek als student aan de UWEC (University of Wisconsin - Eau Claire) een bijzonder talent en doorzettingsvermogen te hebben. Op de IT-afdeling van de universiteit was hij belast met een klusje dat hem op het lijf geschreven was: Macs prepareren. “Voor Windows hadden we genoeg mensen”, vertelt hij in een bedrijfsvideo. “Ik nam de Macs voor rekening, zo’n 400 in totaal, voor studenten en leraren. Het moest een eersteklas systeem worden. Ik probeerde het zó te bouwen dat ik zelf geen werk meer had.”

Halmstad werkte zich in slag in de rondte. Hij schreef scripts en bouwde software voor Apple-management. Dat sloeg aan. Daarmee veranderde de perceptie van Mac als ongeschikt systeem voor onderwijsinstellingen en grote bedrijven. Hoezo ongeschikt? Halmstad zag kansen. Hij richtte samen met Chip Peason het softwarebedrijf Jamf op. De missie was simpel: organisaties succesvol maken met Apple, met dezelfde user experience als we kennen van de consumentenproducten van Apple. Pearson: “Grote bedrijven wilden we even blij maken met Macs als ikzelf ben met mijn iPhone.”

 

"IT-afdelingen vinden security belangrijk. Ze zijn bang voor dataverlies, bang dat ze niet de juiste tools hebben om Macs veilig te beheren."

 

Noodzaak

We zijn 15 jaar verder. Jamf heeft inmiddels 800 medewerkers wereldwijd en vestigingen in Minneapolis, Eau Claire, Cupertino, New York, Amsterdam, Katowice, München, Sydney, Hong Kong en Tokyo. De jaarlijkse groei bedraagt zo’n 40 procent. Ook in Nederland groeit Jamf hard met 35 medewerkers. Michel van den Berg, directeur EMEIA (Europa, Midden-Oosten, India en Afrika) zag het allemaal gebeuren: “Vijf jaar geleden kwamen de eerste Amerikanen hier naartoe. Sindsdien wordt Mac door IT-afdelingen steeds serieuzer genomen voor zakelijk gebruik. Ook onze resellers zien dit. In Nederland werken we samen met Card Services.”

Sieuwerd Teerink, sales manager voor Jamf in de Benelux, verklaart het succes: “IT-afdelingen vinden security belangrijk. Ze zijn bang voor dataverlies, bang dat ze niet de juiste tools hebben om Macs veilig te beheren. Alles met de hand doen is onmogelijk in organisaties met tientallen, honderden of duizenden Macs in gebruik. Onze cloud based-oplossing is dan pure noodzaak: snel, veilig en schaalbaar. Met onze software logt de IT-professional in op de browser en beheert in één centrale console alle devices die bij ons zijn aangemeld. Elke medewerker heeft toegang tot de tools en programma’s waarvoor hij of zij is geautoriseerd en IT behoudt de controle over de gewenste veiligheidsinstellingen en configuraties. Kortom: compliancy voor IT en productiviteit voor de medewerkers.”

War on talent

"Mijn kinderen hebben een iPhone, iPad en MacBook. Als zij straks gaan werken, gaan ze echt niet overstappen op een ander systeem."
Volgens Van den Berg heeft Jamf eigenlijk geen concurrenten op het gebeid van Mac-device management. Jamf beheert al vijftien jaar Apple-devices en de R&D-afdeling is volledig gericht op de ontwikkelingen vanuit Apple. Van den Berg: “Al die tijd hebben wij ons product geperfectioneerd. Daarom kunnen we iets leveren dat anderen niet kunnen: zero day support. Onze software ondersteunt dezelfde dag nog alle features van een nieuw besturingssysteem van Apple. Onze concurrenten staan veel verder van Apple af. Zij hebben lichtere varianten van mdm en doen zowel Apple, Windows als Android. Ze zijn trager en krijgen zero day support echt niet voor elkaar zoals wij als specialist dat kunnen.”
Van den Berg ziet de opmars van Jamf en Apple voor zakelijk gebruik logischerwijs doorzetten: “De nieuwe generatie wil Mac. Mijn kinderen hebben een iPhone, iPad en MacBook. Als zij straks gaan werken, gaan ze echt niet overstappen op een ander systeem. Dat is ook de reden dat zoveel bedrijven Macs uitrollen. Het heeft alles te maken met de war on talent. Zo hou je mensen. Zelfs traditionele organisaties als banken gaan daarin mee. Daarom zeggen wij: geef medewerkers de keuze en zorg dat de achterkant is ingericht zoals IT dat wil.”

 

"Mijn kinderen hebben een iPhone, iPad en MacBook. Als zij straks gaan werken, gaan ze echt niet overstappen op een ander systeem."

 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Cat. over card

Scroll naar top