Bestanden versturen met Airdrop

Met Airdrop kun je heel gemakkelijk bestanden delen versturen naar je Apple apparaten. Airdrop is onderdeel van de ingebouwde functies die Apple ‘Continuïteit’ noemt. Je kunt vanaf een apparaat met iOS, iPadOS of macOS bestanden naar elkaar sturen.
Wel zullen een aantal instellingen goed gezet moeten worden zoals bluetooth ‘aan’ en wie er bestanden mogen sturen. Verder log je in op hetzelfde wifi-netwerk. Ook zal ‘Persoonlijke hotspot’ uitgezet moeten worden. De beide apparaten hoeven niet naast elkaar te liggen. Het bereik is een aantal meters.


Hoe werkt Airdrop vanaf een Mac(Book)?

We bespreken twee manieren om Airdrop te benaderen vanaf je Mac(Book)

1. Je ziet in de Finder in de linker menubalk ‘Airdrop’ staan. Als beide apparaten de juiste instellingen hebben en actief zijn, zul je het andere apparaat hierin zien verschijnen. Vervolgens sleep je het document dat je wilt versturen naar het apparaat dat je ziet verschijnen in Airdrop.

 

 

2. De tweede manier werkt wat intuïtiever. Eerst zoek je in ‘Finder’ het bestand dat je wilt versturen, dan klik je op het icoontje ‘Delen’. Vanuit hier krijg je direct de optie om het te versturen via Airdrop.

 

Zie je in de Finder het icoontje ‘bestand delen’ niet in de knoppenbalk, dan kun je de knoppenbalk aanpassen.

Klik in de menubalk van Finder op ‘Weergave’. Vervolgens scroll je naar ‘Pas knoppenbalk aan’. Nu kun je van alles aanpassen door icoontjes van en naar de knoppenbalk toe te slepen. Sleep het icoontje om te delen naar de knoppenbalk toe en klik op ‘Gereed’.

 

Om iets te versturen via Airdrop klik je op het document dat je wilt sturen in Finder en gebruik je de knop om te delen in de knoppenbalk. Er komt een menu naar beneden rollen waar je kunt kiezen uit meerdere manieren om het bestand te sturen. Kies hier voor ‘Airdrop’.

Je kunt de melding krijgen dat de andere gebruiker Airdrop nog moet inschakelen. Of het kan zijn dat dit apparaat niet actief in gebruik is. Zodra dat wel het geval is, verschijnt het apparaat vanzelf in beeld.

 

Zodra je de gebruiker ziet waar je het bestand naar toe wilt sturen, klik je op de naam van het apparaat en het bestand wordt verzonden. Klik nog op ‘Gereed’ en je kunt weer verder werken op de Mac(Book).

Op je iOS apparaat zul je misschien even moeten zoeken naar de plek het bestand gebleven is, maar het werkt vrij logisch. Een foto zul je terugvinden in de App ‘Foto’s’ en bij documenten krijg je vaak een mogelijkheid met welke app je het document wilt openen.

Als je een melding op het ontvangende apparaat krijgt dat het versturende apparaat een document met je wilt delen, klik je op ‘Accepteer’. Deze melding krijg je niet te zien als beide apparaten op hetzelfde Apple ID zijn ingelogd.

 

 

 


Hoe werkt Airdrop vanaf een iPhone of iPad?

Op je iPhone of iPad ga je naar het bestand dat je wilt versturen, bijvoorbeeld een foto en klik je op het icoontje om deze te delen.

Je krijgt direct een aantal apps te zien waaruit je kunt kiezen, waaronder het logo van Airdrop.
Soms staat ook het ontvangende apparaat er al boven als je eerder iets hebt verzonden naar dit apparaat. Er staat dan rechtsonder een icoontje van Airdrop. Je ziet ook contacten waar je iMessage mee gebruikt in dat rijtje staan. Kies voor ‘Airdrop’ of klik op het ontvangende apparaat als deze al zichtbaar is.

 

 

Vervolgens krijg je op je andere apparaat een melding (tenzij je op hetzelfde AppleID bent aangesloten) en je bestand is verzonden. Je vindt het bestand op je Mac(Book) in de map ‘Downloads’ terug.

Zie je het andere apparaat niet?
Als het niet lukt, kan het zijn dat de instellingen niet goed staan. Zorg dat je op beide apparaten ingelogd bent op hetzelfde WiFi-netwerk en zet op beide apparaten Bluetooth aan. Ook zul je op een iOS of iPadOS apparaat ‘Persoonlijke Hotspot’ uit moeten zetten. Kijk verder bij ‘Instellingen’. Ga naar ‘Algemeen’ en kies ‘Airdrop’. Er zijn 3 opties te kiezen. Kies tussen de tweede en de derde optie en zet er een vinkje neer.

Op een iPhoneX of nieuwer of een iPad met iOS 12 of iPadOS kun je op het scherm rechtsboven naar beneden vegen. Er onstaat een menu waar je ook de Airdrop instellingen kunt aanpassen.

 

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top