Een reservekopie maken van je Mac met Time Machine

Een reservekopie maken van je Mac met Time Machine

 

Waarom is een reservekopie belangrijk?
Door regelmatig of zelfs automatisch een reservekopie (backup) van je Mac te maken, zullen niet al te veel gegevens verloren gaan bij een eventuele software of hardware fout waarbij je de Mac zou moeten herstellen. Mocht je in een situatie komen dat de Mac moet worden hersteld, dan kan bij het herstellen de laatst gemaakt reservekopie worden teruggezet.
Ook bij de aanschaf van een andere Mac kun je dan de laatste reservekopie plaatsen, waardoor je op de nieuwe Mac gewoon verder kunt gaan waar je gebleven was op de oudere Mac. Ook kun je je gegevens elders bewaren, bijvoorbeeld op iCloud.

 

Hoe stel ik mijn gegevens veilig?
Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kunt via Time Machine een gehele reservekopie maken.
Je kunt ook gegevens bewaren in iCloud of op een andere locatie. Hier bespreken we de manier via Time Machine.


Time Machine

Om je Mac een reservekopie te laten maken via de ingebouwde Time Machine functie ga je naar ‘Systeemvoorkeuren’ en klik op ‘Time Machine’.

Vink links de instelling aan om te zorgen dat de reservekopie automatisch wordt bijgehouden.
Je zult een deel van je harde schijf nodig hebben voor de reservekopie.
Als de ruimte vol is, worden de oudste reservekopiën automatisch gewist.
Verder zal er ieder uur, dat de Mac actief is, een reservekopie worden gemaakt.
Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je reservekopie in beslag zal nemen, zul hier wel ruimte voor moeten hebben.

Klik op ‘Selecteer Schijf’ om te kiezen waar je de reservekopie naartoe wilt zetten. Dit kan een harde schijf zijn in je netwerk of een andere computer. Deze schijf of computer kun je voor de veiligheid beter niet op dezelfde locatie als je Mac bewaren ivm diefstal of brand.

Versleutelen van de reservekopie
Je zult ook de mogelijkheid zien bij de instellingen om de reservekopie te coderen. Dit heeft wel de voorkeur. De backup zal echter wel veel meer tijd in beslag nemen. De reservekopie is op deze manier niet zomaar in te lezen door een ander. Hij is dan versleuteld.

 

 

 

 

De onderste vink is handig zodat je een shortcut bovenin je balk krijgt te zien van de Time Machine. Via de balk kun je direct een aantal handelingen rondom je reservekopie benaderen.

 

 

Mogelijkheden voor opslaglocaties
Je kunt hiervoor een apparaat gebruiken die hiervoor geschikt gemaakt is, zoals een AirPort Time Capsule of een externe harde schijf die aan een AirPort Time Capsule of een AirPort Extreme is aangesloten.
Ook een NAS apparaat kun je gebruiken, indien deze de methode van ‘Time Machine’ ondersteunt.
Als je een harde schijf van een Mac wilt gebruiken, zul je die schijf geschikt moeten maken als ‘doellocatie’. Die schijf deel je dan als doellocatie voor de Time Machine. Een externe schijf aan een Mac kun je ook kiezen als doellocatie.

 

Bij het maken van de eerste reservekopie zal de Mac erg lang bezig zijn, zorg ervoor dat je bij de instellingen aanzet dat de harde schijf niet in de sluimerstand gaat. Dit kun je aanpassen bij ‘Systeemvoorkeuren’ en dan ‘Energiestand’. Sluit de Mac ook aan het netstroom gedurende het maken van deze reservekopie.

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top