Hoe belangrijk is jouw data?

Hoe belangrijk is jouw data? Wil je deze altijd kunnen benaderen, met meerdere apparaten, heb je een goede backup geregeld?

Waar extra opslagruimte eerst vooral werd gebruikt om backups te maken, wordt online opslagruimte inmiddels vooral gebruikt om al je apparaten toegang te kunnen geven tot dezelfde data. En een mooi voordeel, online opslag kun je ook direct synchroniseren.
Als je extra ruimte nodig hebt, of je wilt juist een backup maken op een andere locatie dan waar je werkplek is, dan zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je wensen.

 

iCloud
De laatste jaren is iCloud aanzienlijk verbeterd in functionaliteit.
Het synchroniseren tussen apparaten gaat erg goed, er is veel ruimte beschikbaar voor een relatief laag bedrag. Je kunt de ruimte delen met family sharing. Standaard krijgt ieder AppleID 5GB aan data op iCloud. Daarbij kun je een abonnement nemen voor 50GB, 200GB of 2TB aan opslag. Dat is respectievelijk voor €0,99, €2,99 of €9,99 per maand.
Een document in iCloud kun je ook delen via bijvoorbeeld iMessage of Airdorp en daar tegelijk in werken.

 

Wil je niet afhankelijk zijn van een data verbinding, dan kun je de iCloud bestanden die je offline wilt inzien, eerst downloaden.
Door op het downloadtekentje te klikken, wordt het iCloud bestand binnen gehaald.
Bestanden kun je ook gemakkelijk delen met anderen. Je klikt op een bestand met de rechter muisknop en daar kun je ‘Deel’ aanklikken. Nu kun je een persoon aanklikken waar je eerder iets mee gedeeld hebt en via welk kanaal dat destijd gebeurde, of je kunt kiezen voor een andere persoon.

 

Opslag iCloud optimaliseren
Met de functie ‘geoptimaliseerde opslag’ kun je ruimte besparen.
Ga op je Mac(Book) naar het Apple logo linksboven en kies ‘Over deze Mac’. Klik op het tablad ‘Opslag’ en ga naar ‘Beheer’.
Hier kun je je opslag optimaliseren. Zo worden bijvoorbeeld films die al bekeken zijn verwijderd van je fysieke harde schijf. Je kunt ze altijd weer opnieuw downloaden.
Ook is hier de optie om alleen bestanden te bewaren in iCloud. Zo bespaar je ruimte op je harde schijf als dat nodig mocht zijn. iCloud laat bij ruimte tekort de bestanden die recent zijn geopend of geoptimaliseerd wel op de harde schijf. De rest is dan weer te downloaden wanneer dat nodig is.

 

Denk er wel om dat opslag in de iCloud geen backup is. Het is externe opslag en dat is bedoeld om ruimte in de cloud te gebruiken in plaats van op je harde schijf. Bovendien kun je gemakkelijk synchroniseren als het online opgeslagen staat.
Wil je een backup maken, gebruik dan liever Time Machine om je Mac(Book), op een externe plek, een backup te laten maken.

 

Dropbox
Waar iCloud volledig samenwerkt met je besturingssysteem, is Dropbox vooral een online synchronisatiedienst. Ook zij werken met abonnementen vanaf €9,99 per maand. Dan krijg je 2TB aan ruimte. Met de app kun je mappen en bestanden ook downloaden zodat je ze offline kan gebruiken.
Sinds kort kun je met de app van Dropbox veel meer doen dan alleen bestanden synchroniseren. Het is er mogelijk om samen te werken in bestanden en met ‘smart sync’ heeft ook Dropbox de mogelijkheid om bestanden die lang niet in gebruik zijn, van je Mac te halen en als download beschikbaar te stellen.
Als je wilt overstappen van Dropbox naar iCloud, zul je eerst het synchroniseren van de bestanden bij Dropbox uit moeten zetten via ‘Voorkeuren’ en ‘Account’. Dan blijven ze wel lokaal staan. Daarna kun je ze verplaatsen naar de iCloud Drive map.

Microsoft 365
Microsoft 365 geeft ook de mogelijkheid om overal te kunnen werken door online Cloud diensten aan te bieden. Hierdoor kun je altijd bij je data terecht. Microsoft zorgt voor de Cloud Service, zoals de infrastructuur, jijzelf bent verantwoordelijk voor je data, dus ook voor een goede backup, bij voorkeur op een andere locatie.
CARD Services biedt deze Microsoft 365 Backup service aan voor maar €2,99 per maand.

 

Externe harde schijf
Natuurlijk kun je altijd nog je data met je meenemen op opbergen op een externe harde schijf. Er is wel veel verschil in schrijf snelheid en in grootte. Dus kijk en vergelijk. Hoe meer rpm de harde schijf aan kan, hoe sneller de harde schijf is, het energieverbruik zal wel hoger zijn, waardoor deze meer geluid kan maken en warmer kan worden.

Voor de grootte kun je grofweg aanhouden dat per 1TB er:
• 100 Full HD films van 2 uur op kunnen of
• 10.000 muziekalbums of
• 100.000 foto’s

Een grote HD klinkt natuurlijk als een goed idee, maar denk er wel om dat áls die ene schijf stuk zou gaan, je dan al die data kwijt kan zijn. Neem liever iets kleinere schijven en verspreid je data dan. Tenzij je backupsysteem helemaal prima in orde is, dan is het goedkoper om 1 grotere schijf aan te schaffen.
Een externe HD is een mooie manier voor een backupsysteem met bijvoorbeeld Time Machine, maar ook als je geen Time Machine gebruikt, kun je mappen met data hierop kopiëren. Denk er wel om dat je in het geval van een backup, deze backup-schijf op een andere locatie bewaard dan je originele data. Bij een brand zou je anders alsnog alles kwijt kunnen raken. Voor het gebruik hiervan heb je geen data verbinding of wifi nodig.

Zowel voor het beheer van je Microsoft 365 backup, advies, ondersteuning of voor de verkoop van goede externe harde schijven kun je bij CARD Services terecht!

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top