Internet en je privacy

Privacy wat betreft je apparaten gaat al lang niet meer alleen over de virussen waarmee mensen op je computer of in je netwerk kunnen komen om je gegevens in te zien.

Algemene verordening gegevensbescherming

De AVG, ook wel de ‘privacywet’ is er sinds 25 mei 2018 over het rechtmatig omgaan van je persoonsgegevens. Dit wordt toegezien door de AP, authoriteit persoonsgegevens.
Persoonsgegevens mogen alleen gebruikt worden in overeenstemming met de wet.
Voor de persoon zelf moet het duidelijk zijn waarom en hoe de persoonsgegevens verwerkt worden, maar ook om welke gegevens dat gaat. De gegevens moeten vervolgens beveiligd worden opgeslagen en mogen alleen worden gebruikt als dat past bij het omschreven doel.

 

Zijn je gegevens te koop, waar kun je op letten?

Tegenwoordig zetten mensen zelf veel prive informatie online door bijvoorbeeld een abonnement af te sluiten, of door ergens een account voor te moeten aanmaken.
De gratis diensten zijn het waard om extra goed te bekijken.
In de algemene voorwaarden (ook van Apps) hoort te staan wat zo’n bedrijf doet met je gegevens en met welke gegevens. Ook staat erin welke data ze van je iPhone mogen gebruiken. Door zo’n app te installeren geef je automatisch toestemming dat ze dit mogen gebruiken.
Zo zijn er heel veel apps die toestemming willen om je camera en microfoon te gebruiken, maar daar in feite niets mee doen in de app zelf. Of bijvoorbeeld de apps die graag inzage willen in je contactlijst of je locatie willen weten. Ook kunnen ze deze gegevens doorverkopen, daarvoor is een grote handelsmarkt.

 

Social media en privacy

De meeste vormen van social media zijn er op uit om data van hun gebruikers te verzamelen. Vaak is dat ook onderdeel van het platform, doordat ze je kijk en klikgedrag volgen, wordt je tijdlijn gevuld met gegevens die voor jou gepersonaliseerd zijn.
Dat kan handig zijn, maar geeft ook reden tot nadenken.
Het populaire TikTok is veel in het nieuws wat de privacy regels betreft. Na onderzoek, ook van Apple, blijkt er veel mis te zijn met de veiligheid. Het gaat niet alleen om de data van de gebruikers die ze verzamelen, maar het lijkt er ook sterk op dat ze de app gebruiken om te mee te kijken met de gebruiker. Onderzoekers van Apple hebben dat ook geconstateerd en hebben hun zorgen over geuit.
Er wordt al door meerdere partijen afgeraden de app TIkTok te gebruiken. Je deelt meestal meer informatie dan je zelf doorhebt via social media.

 

Hoe gaat Apple om met privacy?

Apple noemt privacy een van de kernwaarden van het bedrijf. Daarom zijn de producten zo ontworpen dat ze je privacy beschermen. Het idee erachter is dat jijzelf de controle over je eigen gegevens houdt. In de nieuwste iOS die later uitkomt, zal de gebruiker een waarschuwing krijgen als een app data van je clipboard leest.

Maar niet iedereen maakt zich zorgen over zijn of haar privacy, vaak met het idee dat je toch niets te verbergen hebt.
Toch is het verstandig om stil te staan bij alles wat je deelt.
Wanneer jij bijvoorbeeld een foto appt naar een ander, kan deze foto (automatisch) bij de ontvanger worden opgeslagen. Als andere apps op het apparaat van de ontvanger bij het installeren vragen om toegang tot de aanwezige foto’s, krijgen ze ook toegang tot jou verstuurde foto’s. Waarvoor die foto’s dan gebruikt gaan worden, zul je niet snel te weten komen.
Verder worden niet alleen foto’s gebruikt, maar zijn adverteerders vooral geïnteresseerd in gedrag zodat ze gerichte advertenties kunnen pushen.

 

Wat kun je zelf doen?

Gebruik zoveel mogelijk de apps van Apple zelf. Degene die standaard geïnstalleerd zijn. Hier heeft Apple de meeste controle over en zijn dusdanig ontwikkeld zodat jijzelf de controle houdt over je persoonsgegevens.
• Zo is Safari voorzien van een technologie die zorgt dat adverteerders je niet kunnen volgen naar andere websites.
• Apple Maps zal je gegevens en locaties niet opslaan, behalve op je apparaat zelf.
• De Foto-app ordent de foto’s direct op je apparaat zelf, zonder ze extern te hoeven verwerken.
• De berichten die je verzendt via de app Berichten kunnen niet worden gelezen door Apple.
• Siri leert van jou en verwerkt zo veel mogelijk direct op het apparaat zelf. Siri is niet gekoppeld aan je Apple ID. Hierdoor weet Apple niet wie jij bent. De gegevens worden dus nooit aan een persoon gekoppeld, hooguit om de app Siri te verbeteren.
• Apple Pay genereert eigen codes voor jou betaalmethodes, zodat Apple nooit jou kaartgegevens kent en kan doorgeven.
• Ook de app Gezondheid deelt alleen de gegevens met de gebruiker zelf. Externe apps die je koppelt aan de gezondheidsapp delen dat misschien wel, lees daarom hun voorwaarden.

Deel alleen je locatie met apps waarvan jij vindt dat dat nodig is, geef alleen toestemming voor het gebruik van bijvoorbeeld je camera, contacten, microfoon en foto’s aan apps waarvan jij denkt dat dat noodzakelijk is voor de app zelf.
Dit kun je achteraf altijd aanpassen door te klikken op ‘Instellingen’, dan scroll je naar ‘Privacy’. Hier kun je je locatievoorzieningen aanpassen en voor diverse functies het gebruik aan-/ of uitzetten.

 

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top