Opstartproblemen met je Mac(Book)?

Loop deze stappen door om te kijken of het gemakkelijk op te lossen is. Kom je er toch niet uit, dan kun je altijd een afspraak maken om langs te komen met de Mac(Book).
Ga ook na in welke situatie dit probleem is ontstaan of zich voordoet. Deze informatie kan van belang zijn voor een snellere diagnose. De eerste stap is een ‘open deur’, maar wel een waardevolle stap.

Stap 1

Zit er wel stroom in/aan de Mac(Book). Is het snoer nog goed, is de batterij van de MacBook wellicht stuk?
Hang de Mac(Book) opnieuw aan de stroom om te zien of er iets verandert aan de situatie. Zo niet, ga naar stap 2.

Stap 2

In welke situatie bevind je je?

a. Ik zie geen beeld….
….maar ik hoor wel opstartgeluiden. Koppel een extern display om te zien of er nu beeld is.
Zo ja, dan kun je in elk geval verder werken en een recente reservekopie maken. De Mac(Book) zal wel ter reparatie aangeboden moeten worden als je dit probleem verholpen wilt hebben.
Zo nee, breng de Mac(Book) langs op afspraak om een juiste diagnose te kunnen laten stellen.
….ik hoor ook geen opstartgeluiden.

b. Ik zie wel beeld….
….en ik zie een plaatje van een slot staan. Er is een firmware wachtwoord nodig om verder op te starten. Een firmware wachtwoord kan alleen met behulp van Apple gereset worden.
….maar er is een vraagteken in beeld, wat wijst op een probleem in het systeem. De schijf kan niet ingelezen worden. Een schijf wisselen kan het opstart probleem verhelpen, maar er gaat wel data verloren. Je kunt eerst proberen op te starten via de macOS Recovery (zie stap 3).
….de Mac(Book) start wel op, maar gaat na paar minuten zelf herstarten. Maak een afspraak om langs te komen voor de juiste diagnose. Het is waarschijnlijk iets met de Disk of de Videokaart.

c. anders, maar ik wil eerst zelf kijken of ik de software opnieuw kan installeren, voordat ik de Mac(Book) ter reparatie of diagnose aanbied. Dan kun je naar stap 3. Denk er aan dat je hiermee je data zult verliezen.

 

Stap 3
Het gebruik van macOS Recovery

MacOS Recovery omvat een aantal hulpprogramma’s die zijn ingebouwd in je Mac(Book). Hiermee kun je een reservekopie terugzetten van Time Machine, maar ook je besturingssysteem opnieuw installeren, een schijf herstellen of zelfs wissen. Ook kun je online om hulp vragen. Om op te starten met macOS Recovery zul bij bij het opstarten een toetsencombinatie ingedrukt moeten houden.

 

De mogelijkheden van macOS Recovery
• De laatste versie van het besturingssysteem, dat mogelijk is, opnieuw installeren:
Druk bij het opstarten direct de toetsen Command en R in.
Laat dit pas los als het opstartscherm in beeld komt. (bijvoorbeeld het Apple logo).
Soms wordt er om een wachtwoord gevraagd van de beheerder van de computer.

 

 

 

Je krijgt een keuze mogelijkheid om software op de Mac(Book) opnieuw te installeren, een reservekopie terug te zetten, online informatie te vragen of zoeken. De laatste mogelijkheid die hebt is een snellink naar de schijfhulpprogramma’s te openen zodat je zelf de schijf kunt benaderen om te herstellen of wissen.

• Upgraden naar de nieuwste versie van het besturingssysteem kan als volgt.
Druk bij het opstarten de toetsen Option, Command en R in.
Laat dit pas los als het opstartscherm in beeld komt. (bijvoorbeeld het Apple logo).

 

 

 

• Wil je de versie installeren die bij aanschaf is geleverd of degene die daar het dichtste bij zit, dan druk je Shift, Option, Command en R tegelijk in.
Laat dit pas los als het opstartscherm in beeld komt. (bijvoorbeeld het Apple logo)

 

 

 

Start je Mac(Book) wel op, maar wil je toch je schijf herstellen of wissen? Denk er aan dat je hiermee je data zult verliezen.
Ga naar ‘Finder’ en kies in de linkerbalk ‘Hulpprogramma’s’ (Utilities). Hier staat een map in met dezelfde naam. Klik hierop en zoek de App ‘Schijfhulpprogramma.app’.

 

Er zijn hier verschillende opties te vinden.

Als je vragen heb of je komt er niet uit. Maak een afspraak en kom langs voor een diagnose en een eventuele reparatie.

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top