Ruimte op je Mac(book) maken

Hoeveel ruimte heb je nog beschikbaar?

Om dit te zien kun je klikken linksboven op het Apple-logo. Kies dan voor ‘Over deze Mac. Als je op het tabje ‘Opslag’ klikt, gaat de Mac(Book) berekenen wat er op dat moment in gebruik is en hoeveel er nog over is. Je ziet dat in de balk, hier kun je aan de kleuren zien waardoor deze ruimte wordt gebruikt.

Nu kun je meerdere dingen doen als je denkt dat er te weinig ruimte over is.

De Mac opschonen

Je kunt natuurlijk oudere bestanden die overbodig zijn weg doen. Ook programma’s die je nooit meer gebruikt nemen ruimte in. Dit opschonen kan een goed idee zijn, het kost echter ook veel tijd.

Met een paar kleine instellingen kun je het je wel wat makkelijker maken. Als je MacOS Sierra of hoger hebt, kun je bij de gekleurde opslag-balk op de knop ‘Beheer’ klikken.

• Hier kun je je prullenbak automatisch laten legen. Bestanden die er langer dan 30 dagen in zitten, worden verwijderd.
• Ook kun je alles wat met AppleTV opgeslagen is laten verwijderen. Zo verwijder je bijvoorbeeld de films die je al gezien hebt van je schijf.
• Bij ‘Schoon documenten op’ klik je op ‘Bekijk bestanden’. Je krijgt een lijst met grote bestanden en je kunt zelf erdoor scrollen om te zien of het nog relevante bestanden zijn en ze direct wissen om plaats te maken op je harde schijf. Zo kun je nog een aantal andere categorieën af gaan uit de linker menubalk.
• iCloud bespreken we hieronder.

 

Gemakkelijk zelf de Mail opschonen

Kijk ook in je mailbox bij ‘Ongewenste reclame’. Als er niets van belang in zit, kun je deze map legen. Ook kun je vervolgens de prullenbak legen als daar niets van belang in zit. Daar is bij het legen ook alles vanuit de ‘Ongewenste reclame’ in terecht gekomen.

 

Data verplaatsen naar externe schijf

Als blijkt dat je erg veel data in gebruik neemt aan foto’s of documenten die je niet direct nodig hebt, kun je deze ook ergens anders opslaan, bijvoorbeeld op een externe schijf.

 

Data verplaatsen naar iCloud

Je data ergens anders opslaan kan ook in de iCloud. Het grote voordeel van iCloud is, dat je wel over deze data kunt beschikken. Ook de foto’s die je er in kwijt wilt, kun je inzien. Alleen zal het dan ter plekke even gedownload moeten worden. Houd dat in je achterhoofd bij het verplaatsen naar de iCloud.

Bij de optie ‘Beheer’ kun je ook klikken op ‘Bewaar in iCloud’. Er zijn twee optie die je kunt aanvinken, ‘Foto’s’ en ‘Bureaublad en Documenten’. Zo bespaart de Mac(Book) automatisch ruimte, en je kunt  met je iPhone ook nog bij deze documenten als je onderweg bent.

Je zult waarschijnlijk je iCloud abonnement iets moeten verhogen dan de gratis 5GB.

Hoe werkt dat met bestanden?

De bestanden uit de map ‘Documenten’ en van je ‘Bureaublad’ worden zowel op je Mac(Book) als in de iCloud drive opgeslagen. Bij bij gebruik aan ruimte op je harde schijf, blijven de bestanden die recent zijn gebruikt op de harde schijf staan, de overige krijgen een ‘download-wolkje’ ernaast te staan. Datzelfde geldt voor berichten. Alleen de berichten die recentelijk zijn geopend blijven lokaal staan. De rest zal naar iCloud worden verplaatst.

 

Hoe werkt dat met foto’s?

De orginele foto’s worden verplaatst naar iCloud, dan zijn er alleen kleine versies te zien op de Mac(Book). Zodra je een foto opent, zal deze uit de iCloud worden gedownload. Afhankelijk van het netwerk, kan dat eventjes duren.

Verder neemt het besturingssysteem ook een aantal ven deze taken voor zijn rekening door automatisch bijvoorbeeld oude ongebruikte woordenboeken, lettertypes en dubbele downloads uit Safari te verwijderen.

 

Nog steeds ruimte tekort?

Heb je na al deze tips nog steeds een gebrek aan ruimte, dan kun je natuurlijk nog informeren voor een upgrade van de hardeschijf. Neem hiervoor contact met ons op of bekijk onze mac upgrade pagina!

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top