Tips voor digibeten

Digibeet en een Apple apparaat in huis?

Heb je zelf een Apple apparaat gekocht of gekregen, maar ben je ‘digibeet’ en weet je niet waar te beginnen? Of heb je iemand een Apple apparaat gegeven die hier totaal onbekend mee is, bijvoorbeeld een grootouder?

Allereerst gefeliciteerd met de keuze om een apparaat te gaan gebruiken dat juist heel geschikt is voor iemand die ‘niet veel met computers heeft’ of zichzelf ‘digibeet’ noemt.
De besturingssystemen die Apple gebruikt zijn juist uitermate geschikt en intuïtief in gebruik.

Achter de schermen kom je met Apple nauwelijks, je werkt altijd in een gemakkelijk te begrijpen interface. Maar eerst zul je het apparaat moeten instellen en bedenken waar je het apparaat voor gaat gebruiken, zodat je kunt zoeken naar Apps (programma’s) je kunt gebruiken.

Hoe te starten?

Zorg dat je met een leeg apparaat begint. Alle informatie verdwijnt dan van het apparaat.
Ga naar de App ‘Instellingen’, klik op ‘Algemeen’, kies vervolgens voor ‘Stel opnieuw in’, ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
Maak een nieuw iCloud account aan of voeg het apparaat toe aan een bestaande iCloud als de eigenaar al een iCloud account heeft.

Wachtwoord vergeten?

Als het wachtwoord niet bekend is, ga je op een ander iOS apparaat naar ‘Instellingen’, ‘iCloud naam’ en kies voor ‘Wijzig wachtwoord’. Volg vervolgens de stappen, er wordt nog wel om een toegangscode van het apparaat gevraagd.

Op een Mac ga je naar het Apple menu linksboven, dan ‘Systeemvoorkeuren’ en rechtsboven op ‘Apple ID’. Kies dan ‘Wachtwoord en beveiliging’. Als het wachtwoord gevraagd wordt, kun je klikken op ‘Apple ID of wachtwoord vergeten?’ en volg de verdere instructies.

 

Lezen en zien

Zet bijvoorbeeld bij ‘Instellingen’, ‘Toegankelijkheid’ het lettertype groter bij ‘Weergave en Tekstgrootte’. Ook kun je hier de tekst vetter maken, de kleuren aanpassen en bijvoobeeld de lichtintensiteit van het beeldscherm aanpassen.

 

 


Bellen, facetimen en berichten sturen

In de contactlijst kunnen directe familieleden of vrienden gemarkeerd worden als ‘Favoriet’, dan kan er gemakkelijker contact gelegd worden naar deze mensen.

 

Apps installeren, verplaatsen of verwijderen

Via de ‘Appstore’ kan gezocht worden naar programmas om te installeren. Sommigen kosten geld, anderen zijn gratis of hebben een mogelijkheid om in het programma zelf aankopen te doen. Dit staat er altijd bij. Na het installeren zal er een icoontje op het scherm komen van dit programma, de App.
Deze kun je ook verplaatsen of in een map bij soortgelijke programma’s zetten door er lang op te drukken tot dat alle icoontjes gaan ‘bibberen’. Als ze eenmaal ‘bibberen’, dan kun je elk icoontje één voor één op een andere plek ‘slepen’. Als je er mee bovenop een ander icoontje gaat staan, komen ze samen in een map. Deze map kun je dan een naam geven.
Om een App te verwijderen, klik je op het kruisje dat ontstaat bij het ‘bibberen’.

 


Veiligheid

Zorg wel dat er een toegangscode op het apparaat zit die niet kan worden vergeten.
Bij de meeste apparaten kan ook een Touch ID of Face ID geïnstalleerd worden bij ‘Instellingen’. Dit heeft wel de voorkeur, want dat is een stuk veiliger dan alleen een code te gebruiken.

 

 


Software updates besturingssysteem en Apps

Regelmatig komt er een update voor de software op je apparaat, maar er zijn ook updates voor de Apps op je apparaat. Zodra zo’n update beschikbaar is, zie je een cijfer boven het icoon van de ‘Appstore’ of bij ‘Instellingen’.
Zorg ervoor dat je een goede Internetverbinding hebt, voordat je gaat updaten.
Als je een update van het besturingssysteem gaat downloaden, leg dan je apparaat aan de oplader. Het kan even duren voordat het apparaat weer gebruikt kan worden. Zie ook ons artikel over updaten.

 

 

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top