Toegankelijksheidsfuncties

Omdat iPhone voor iedereen te gebruiken zou moeten zijn, zijn er allerlei instellingen te vinden voor mensen met een beperking. Om het één en ander te bekijken en in te stellen ga je naar de App ‘Instellingen’ en kies je voor ‘Toegankelijkheid’. Er is een onderverdeling in ‘Zien’, ‘Fysiek en motorisch’, ‘Horen’ en ‘Algemeen’.

 

 

Zien

Zo kan iemand die slechtziend of zelfs blind is de iPhone gebruiken met ‘Voice over’. Dan worden alle functies uitgesproken en kun je daar een keuze uit maken.
Met de ‘Voice Over’ functie kunnen teksten, bedieningsknoppen, maar ook afbeeldingen worden beschreven. Ook kun je een brailleleesregel via bluetooth verbinding aansluiten.

 


Fysiek en Motorisch

Door middel van de vele functie die Siri kan aansturen. Ook kun je met de dicteerfunctie de iPhone teksten laten uittypen. iMessage en whatsapp hebben ook een functie om gesproken berichten door te sturen.
Maar de mogelijkheden van de toegankelijksfuncties gaan nog veel verder. Vind je tikken, drukken of klikken lastig? Je kunt allerlei alternatieve bewegingen instellen om zo’n handeling alsnog gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld schudden, draaien, knijpen en zelfs met een bluetooth muis kun je ‘Assistive Touch’ bedienen, zodat je niet met je vinger hoeft te navigeren.

 

Horen

Voor mensen met een gehoorbeperking zijn er gehoorapparaten op de markt met bluetooth ontwikkeld voor Apple producten, de zogeheten ‘made for iPhone’ gehoortoestellen. Met zo’n toestel is het mogelijk het geluid aan te passen op de omgeving. Ook is er een functie ‘Live luisteren’, waardoor je gesprekken makkelijker kunt volgen met minder omgevingsgeluiden.

Overigens is dat ook mogelijk met AirPods. Je kunt de functie ‘Live luisteren’ ook met AirPods gebruiken. Zorg hiervoor dat de functie ‘Horen’ aan staat in je Control center. Open hiervoor de App ‘Instellingen’ en ga naar ‘Bedieningspaneel’. Voeg hier met het plusje de functie ‘Horen’ toe. Overigens is ook de functie ‘Dicteren’ handig om toe te voegen.

Vanuit je ‘Control Center’ kun je dan op deze icoontjes klikken om deze te gebruiken.
Scherm naar boven vegen (tot iPhone SE2), Scherm naar beneden vegen vanuit rechter bovenhoek (vanaf iPhone X)

Snelfunctie met activeringsknop

Je kunt de activeringsknop voor een toegankelijksfunctie aanpassen op jou wensen. Wil je deze snelfunctie gebruiken voor Voiceover of bijvoorbeeld ‘Live luisteren’ dan stel je dat
De activeringsknop kun je bereiken door 3 keer snel op de homeknop te drukken. Vanaf de iPhoneX druk je 3x snel op de zijknop.
Je kunt deze knop ook instellen voor het gebruik van een vergrootglas, om in te zoomen of voor kleurveranderingen.
Om de activeringsknop in te stellen ga je naar ‘Instellingen’, dan kies je ‘Toegankelijkheid’ en scroll je naar beneden tot de onderste functie ‘Activeringsknop’.

 

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top