Touch ID of Face ID

Touch ID is een veilige manier om in te loggen op de iPhones, sommige iPads en sommige Mac(Books). Deze functie zit onder andere op de iPhones tot de iPhone 8+ en de SE2. Vanaf iPhone X en iPad Pro met A12X Bionic chip hebben de apparaten geen Touch ID meer, maar Face ID.
Deze apparaten hebben een truedepth (3D) camera waarmee je de extra functie Face ID kunt gebruiken. Deze toestellen hebben daarom ook niet meer de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken.

 

Er is geen verplichting om je vingerafdruk of gezichtsscan in de iPhone te gebruiken om toegang te krijgen tot het apparaat of tot bepaalde apps. Je kunt ook de gebruikelijke code opties gebruiken. Echter gebruiken veel mensen een relatief onveilige 4-cijferige code, die vaak ook nog eens gemakkelijk te raden is, zoals een geboortedatum, geboortejaar, postcode, 1234, 0000. Ook zijn er maar 10000 mogelijkheden en dat is voor een computer sneller te kraken dan een langere code.

 

 

 

Touch ID

Een vingerafdruk is uniek en zal daarom een stuk veiliger zijn om te gebruiken. De kans dat een deel van de vingerafdruk overeenkomt met een deel van een andere vingerafdruk is 1 op 50.000. Voor een computer is het bovendien erg moeilijk om het patroon van een vingerafdruk te kraken.
De vingerafdruk wordt niet opgeslagen als afbeelding, niemand zou deze gegevens kunnen reproduceren tot een vingerafdruk om mee in te kunnen loggen. De gecodeerde gegevens die wel zijn opgeslagen, zijn niet benaderbaar via het apparaat. Deze opgeslagen codering is versleuteld opgeslagen, en alleen op het toestel. Tijdens het inloggen worden de gecodeerde gegevens vergeleken met de vingerafdruk en kun je het toestel ontgrendelen.

 

 

Face ID

Met Face ID identificeer je jezelf met de gezichtsherkenning. Face ID herkent je gezicht ook met het dragen van een bril of make-up. Je krijgt zelfs toegang met je zonnebril, in het donker of met een hoed op. Bij grote veranderingen zal het apparaat eerst om je toegangscode vragen, vervolgens zal Face ID het later weer oppakken, omdat dan de veranderingen zijn bijwerkt.

 

Net als met Touch ID, zijn de gegevens van je gezichtsscan veilig en gecodeerd opgeslagen op het apparaat zelf. Met 30.000 stipjes in combinatie met een infrarood afbeelding van je gezicht, zal bij het willen ontgrendelen deze informatie vergeleken worden met het gezicht dat bij de ontgrendeling voor de camera is.

 

De kans dat iemand jou toestel kan ontgrendelen met zijn/haar gezicht is met Face ID maar 1 op de 1.000.000. Overigens is het niet handig voor een-eiige tweelingen. Zij kunnen met Face ID elkaars toestel ontgrendelen. Dit is met Touch ID niet mogelijk.

Waar kun je het mee gebruiken?
Allereerst kun je dus inloggen op je toestel. Bij sommige apps kun je ook instellen dat deze alleen te openen zijn met je Touch ID of Face ID. Verder werkt je Apple Pay ermee, net als de Apple Store.

Eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld bij het opnieuw opstarten, na 48 uur zonder ontgrendeling of bij het niet herkennen van de Touch ID of Face ID inlogpogingen) zal het apparaat toch nog om je toegangscode vragen, dus zorg ervoor dat je deze niet vergeet.

 

Online reparatie indienen

Scroll naar top