Van Macbook naar Deskbook

Maak van je Macbook een Deskbook

Er zijn veel bedrijven die steeds meer gaan flexwerken. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld nog maar 7 werkplekken zijn per 10 werknemers.
Er zullen dan mensen op flexplekken gaan werken of thuis of bij de klant aan het werk zijn.
Dat hangt af van de functie, de reisafstand en de afspraken. Door de coronacrisis hebben veel bedrijven min of meer gedwongen een snelle overstap naar thuiswerken gemaakt.
Het overgrote deel werkt met een laptop, maar dat is niet altijd een fijne oplossing voor een vaste werkplek. Even tijdelijk is dat geen probleem, maar na een paar weken kwamen er steeds signalen van lichamelijke klachten.
Maar waar moet je eigenlijk op letten?

 

Beeld

50 tot 80 cm afstand van je beeldscherm is het beste voor je ogen om rustig te kunnen werken, afhankelijk van de grootte van je beeldscherm.
Hoe hoog je beeldscherm moet staan en onder welke hoek is wisselend. Het heeft met lichaamslengte, wensen en weerspiegeling te maken. Maar over het algemeen kun je aanhouden dat de bovenste regel op de monitor onder ooghoogte moet liggen.
Bij een laptop zul je daarom al snel een verhoging nodig hebben. Dit kan met een stapeltje boeken of een stevige doos, maar denk er wel om dat de laptop ook luchtstroming nodig heeft om te koelen.

 

Werkblad

Je tafel of bureau moet een hoogte hebben tussen de 68 en 76cm, het liefste instelbaar met zo’n 10 cm tussen het bovenbeen en het blad.

Stoel

Investeer wel in een goede stoel, als je hier 8 uur op zult zitten, dan is het fijn dat het één en ander in te stellen is zoals rugleuning met steunen.
Je zit pas goed als zowel je enkels, knieën en je ellebogen een hoek van zo’n 90 graden hebben.

Accessoires

Door een USB/Bluetooth toetsenbord en een USB/Bluetooth muis kun je iets verder van je beeldscherm af werken.
Een voetensteun kan fijn zijn voor je houding en een muismat is op vele ondergronden prettiger werken.

 

Omgeving

Zorg voor voldoende frisse lucht en en zet de verwarming niet te hoog.
Wat in veel thuissituaties lastiger is: laat je niet te veel afleiden. Ga in een ruimte werken waar geen ander werk op je te wachten ligt en waar weinig geluid is. Gebruik desnoods een noise-cancelling koptelefoon. Met verschillende Apps kun je de achtergrond ook wazig maken bij beeldbellen. Dat is voor de andere persoon fijner, zodat die niet wordt afgeleid door jouw omgeving.

Thuiswerken

Nu je werkplek in orde is, gaat het vooral om het inhoudelijke, want hoe ga je om met het delen en mailen van bestanden?
Maar ook zijn het telefoneren, vergaderen en overleggen onderwerpen om over na te denken. Kan dat op een veilige manier, hoe ga je bijvoorbeeld met gevoelige informatie om.

Programma’s die je helpen:

• FaceTime of Skype om te beeldbellen met je collega’s, cliënten of klanten;
• Microsoft Teams of Skype om te vergaderen met beeld en/of geluid;
• Het gebruik van een online platform zoals Microsoft 365 of Filemaker Go om op je flexplek te kunnen werken;
• Bestanden opslaan in de map ‘Documenten’ (‘Files’), dan heb je daar toegang toe met een ander apparaat via je AppleID bij.
• Grote bestanden sturen kun je via wetransfer 2GB gratis of via AirDrop naar een Apple apparaat in de buurt.
• Bestanden opslaan en ook delen gaat gemakkelijk via Dropbox of OneDrive;
* Gebruik Apps die je eraan herinneren af en toe te staan, even van je beeldscherm weg te gaan of te ontspannen en te focussen, zoals Focus, Endel of Tide.

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top