Veilig internetten doe je met een VPN

Veilig Internetten met VPN

Door het hele jaar heen zijn er mensen bezig om gegevens te stelen. Dit gebeurt veel via phising. Dat is een vorm van digitale oplichting waarbij bovendien de dader erg moeilijk op te sporen is.
Je kent vast wel de waarschuwingen van bedrijven of je bank dat er een phising mail in omloop is. Met zo’n phising mail of sms wordt net gedaan alsof een bij jou bekende instantie of bedrijf je gegevens nog nodig heeft voor het één of ander. Bijvoorbeeld om een nieuw pasje aan te vragen of om je wachtwoord te wijzigen vanwege een datalek. Ook onveilige netwerken zijn een methode om bij data te komen waarvan je dacht dat deze beschermd was. Om zonder angst te kunnen internetten op een onbekend netwerk kun je een VPN verbinding gebruiken.

 

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtueel Private Network en is bedoeld om een eigen lokaal netwerk binnen een bestaand netwerk te creëren waar alleen jijzelf verbinding mee hebt.
Door de versleutelde verbinding kan je data niet bekeken worden. Ook is je IP adres onherkenbaar en kan er niet worden meegekeken. Ook kan dit via ’tunneling’. Dat is een manier om data veilig te ontvangen en te verzenden. Dat is ook de enige reden dat je zo’n netwerk nodig hebt.

 

Waarom is VPN aan te raden?

• Je privacy is beschermd, zowel van het netwerk als van de apparaten onderling.
• Meestal heb je op je werkplek wel toegang tot een beveiligd Internet netwerk, maar als je onderweg bent is dat wel eens lastig te vinden. Kun je zo’n openbaar netwerk vertrouwen? Nee!
Het idee achter een VPN verbinding is om, op bijvoorbeeld een openbaar wifi-netwerk, te kunnen inloggen en toch veilig te kunnen werken op een flexplek, in het openbaar vervoer of op een andere locatie dan je vaste werkplek.
• Misschien wil je niet dat je locatie prijs gegeven wordt, om bepaalde Internetblokkades van een regio te omzeilen. Dit is ook mogelijk met VPN.

 

De nadelen van VPN

• Het kost geld, maar je kunt wel veilig en anoniem gebruik maken van het netwerk. Gratis VPN geeft lang niet altijd een veilige verbinding en je gegevens zijn ook niet per definitie veilig.
Om eerlijk te zijn, vrijwel alles wat online ‘gratis’ aangeboden wordt, levert achter de schermen toch geld op. Hoe? Door bijvoorbeeld te bezuinigen op privacy of zelfs door je gegevens door te verkopen. Ga dus niet voor een gratis product als je dit juist voor je eigen privacy en veiligheid wilt gebruiken.
• De data verbinding wordt aanzienlijk langzamer door het versleutelen of door de ’tunneling’ van informatie.
• Een VPN server kan in theorie ook gehackt worden, dan liggen alsnog jou gegevens op straat. Een provider zal er alles aan doen om dat te voorkomen. Deze verliest anders namelijk erg veel klanten.
• Verdiep je wel even in de mogelijkheden van de VPN en de provider zelf. Niet elke VPN verbinding is even veilig en betrouwbaar. Kies het liefst voor een VPN provider die ook je iPhone van VPN kan voorzien. Deze zijn al wat strenger beveiligd en je kunt er meteen gebruik van maken op je iPhone.

 

Wil je VPN op je router?

Het is het handigste om een router aan te schaffen waar software op staat waarmee het mogelijk is om een VPN verbinding te maken. Vele routers zijn hier niet geschikt voor en kunnen zelfs stuk gaan als het verkeerd gaat met installeren.

Online reparatie indienen

Scroll naar top