Wanneer krijg je garantie en tot hoelang loopt de service op Apple apparaten

Garantie

Apple geeft 1 jaar garantie, maar in Nederland bestaat ook nog het consumentenrecht waardoor je als consument een tweede jaar garantie kunt krijgen, als je hiervoor in aanmerking komt.
Overigens is het in Nederland zo geregeld dat je als consument in het tweede jaar na aanschaf geen garantie van Apple krijgt, maar van de verkoper binnen Nederland. Daar ga je dan ook naartoe voor een garantieclaim in het tweede jaar na aanschaf. Apple bepaalt vervolgens, na het stellen van de juiste diagnose of het apparaat onder het tweede jaar garantie valt of niet.

Koop je je apparaat bij Apple zelf, dan ga je voor het tweede jaar garantie naar Apple, koop je deze elders, dan zul je in het tweede jaar naar die verkoper terug moeten voor een eventuele garantieclaim. Dit is allemaal niet het geval als het toestel zakelijk is aangeschaft, dus ook niet via een provider. Dan heb je alleen het eerste jaar garantie van Apple. Bewaar intussen je aankoopnota goed.

 

AppleCare of AppleCare+

Wil je langer garantie? Dan kun je AppleCare+ afsluiten. Eerder was er nog onderscheid tussen AppleCare en AppleCare+, nu kun je alleen nog die laatste afsluiten en die dekt ook bij maximaal 2 ongelukjes (met eigen risico). Je koopt als het ware je 2e jaar garantie en voor maximaal 2 schadegevallen. AppleCare+ kun je afsluiten bij een nieuw gekocht apparaat. Voor het afsluiten krijgt je 60 dagen na aanschaf de tijd. Als je achteraf (binnen de 60 dagen) de AppleCare+ afsluit, zul je het apparaat wel door Apple moeten laten beoordelen of deze nog schadevrij is.

De prijs voor AppleCare+ is afhankelijk van het apparaat waar je het bij aanschaft. Je houdt het eerste jaar de reguliere garantie bij Apple, maar als iets buiten die garantie valt, bijvoorbeeld schade door een ongelukje, dan wordt dit gedekt met behulp van een eigen risico. Dat bedrag verschilt per voorval en per apparaat. Vooral bij duurdere apparaten of apparaten met duurdere onderdelen, kan het verstandig zijn om AppleCare+ af te sluiten. De verzekering is dan 2 jaar geldig en daarbij krijg je deskundige ondersteuning, je bent 24 maanden gedekt bij hardware reparaties en 2 keer voor een schadegeval.

 


AppleCare Protection Plan

AppleCare Protection Plan is vergelijkbaar met de eerdere ‘AppleCare’. Je koopt een tweede jaar garantie bij, daar zijn ongelukjes niet bij gedekt. Dit wordt in Nederland alleen nog voor de AppleTV aangeboden.

Vintage

Eens in de zoveel tijd komt Apple met een lijstje apparaten die vanaf die datum als ‘vintage’ worden bestempeld.
Als je een apparaat bij Apple koopt, krijg je tot 5 jaar na het laatst verkochte apparaat uit die serie nog service en kun je aan nieuwe onderdelen komen. Soms kan dat zelfs voor langere tijd.
Een product wordt ‘vintage’ als de verkoop tussen de 5 en 7 jaar geleden is gestopt. Je houdt wel service en onderdelen kunnen nog worden besteld zolang ze voorradig zijn. Maar er is dus geen garantie meer dat de onderdelen voorradig zijn.

 

Verouderd (Obsolete)

Als de verkoop van een product langer dan 7 jaar geleden is gestopt, is dit product ‘verouderd’. Voor deze apparaten worden geen onderdelen meer geleverd en service hiervoor is niet meer mogelijk. Je kunt geluk hebben dat ergens anders nog het onderdeel te vinden is, maar er wordt vanuit Apple geen service meer verleend.

Online reparatie indienen

Deel dit bericht:

Scroll naar top