Wat is nieuw in MacOS 11?

MacOS 11 – Big Sur

Er zijn steeds meer werkenden en studenten die het genot van een Mac hebben ontdekt.
Het nieuwe besturingssysteem wat is ontwikkeld heet MacOS 11 Big Sur en komt binnenkort uit.
Hier een aantal veranderingen in het besturingssysteem die je kunt verwachten na de lancering van Big Sur.

 

Design

Het designteam heeft zich zoals gebruikelijk helemaal vastgebeten in de details, waardoor het werken met MacOS een ervaring moet worden.
Zo zijn de icoontjes van de apps op allerlei kleine details aangepast. Ook de layout van de Finder loopt mooi in elkaar over en is efficiënter in gebruik van ruimte op je scherm. Zowel de toolbar en de menubalk zijn aangepast in diverse apps als Mail, Music, Podcast en Photos.
In de App Photos zul je merken dat het wisselen naar kijkmodus veel soepeler zal gaan. Ook het in-/en uitzoomen in de mappen gaat heel soepel en snel.

 

Notification Center

Bij het klikken op de tijd rechtsboven kom je snel terecht in het notification center. Hier is het een en ander aangepast.
De layout is erg mooi geworden en ziet eruit alsof het altijd al zo had moeten zijn.
Zo zie je hier zowel de notifications als de widgets bij elkaar staan. Wat we al kennen van iOS is nu ook in MacOS ingebouwd. De notificaties worden gegroepeerd, wat veel schermruimte scheelt. Je klikt erop om het uit te vouwen en je kunt ook in heel gemakkelijk op de bekende manier deze notificaties wissen.
Om nieuwe widgets toe te voegen klik je op ‘wijzig’ en je krijgt in dezelfde layout de mogelijkheden te zien. Per widget krijg je ook keuzes in elke grootte je deze wenst te zien in je notification center.

 

Apps

De App Berichten is aangepast zodat je makkelijker en overzichtelijker foto’s en video’s kunt delen. Ook kun je de Memoji’s vanuit je mac naar een berichtje slepen om je gevoel bij het bericht weer te geven. Zo heb je ineens veel meer mogelijkheden om een bericht de juiste emotie te geven.
In de App Maps zie je ook dat het design is helemaal anders. Je favorieten plaatsen zijn goed zichtbaar in een menubalk. Ook zijn er handige functies toegevoegd voor bijvoorbeeld het checken van je vlucht en de gate. Maar de grootste verandering is de ‘Lookaround’ functie. Op straatniveau kun je om je heen kijken. Bovendien zijn alle wijzigingen van Maps in iOS 14 ook aan de MacOS Big Sur versie van Maps toegevoegd.

Safari

Deze update van MacOS geeft de grootste update ooit aan Safari.
Safari wordt gezien als de snelste browser die bestaat, met de nieuwste versie is deze nog sneller. Ook was safari de eerste die serieus met Privacy aan de slag ging en bijvoorbeeld een cookie-blocker toevoegde.

 

In Big Sur komt er ook een mogelijkheid om in de toolbar op het privacy schild te klikken. Daar staat dan vermeld of je bewegingen op die website getraceerd worden en in welke mate. Het geeft je dus inzicht in het gebruik van bepaalde websites.
Bovendien is de layout van Safari in dezelfde stijl als de andere apps helemaal vernieuwd. De startpagina is helemaal naar eigen wens in te richten, zelfs met een achtergrond.
Open je meerdere tabs, dan zie je voortaan de icoontjes van de website ervoor staan, zo vind je gemakkelijker de website terug.
Wat een geweldige nieuwe optie is, is werken met de ingebouwde vertaler in Safari. Safari ziet wanneer een website niet in jou eigen taal is en bovenin de balk krijg je dan de optie om de website te
vertalen naar een andere taal. De vertaling zie je dan in de oorspronkelijke website staan.

Online reparatie indienen

Scroll naar top